Bonte: "lokale spelers betrekken bij drugpreventie in de gevangenis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sp.a-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte vindt dat lokale spelers een centrale rol moeten spelen bij drugspreventie in de gevangenis, want "we weten dat er een relatie is tussen extremisme en drugs." Dat zegt hij na een reeks gevangenisbezoeken aan veroordeelde terroristen. De re-integratie van die gedetineerden verloopt nu niet optimaal, door "bestuurlijke chaos", zegt hij. Burgemeester en Kamerlid Bonte bezocht de afgelopen weken en maanden verschillende veroordeelde terroristen in de cel. Zijn stad kent een relatief hoog aantal geradicaliseerde jongeren. Op basis van die bezoeken, komt hij met enkele aanbevelingen.

De re-integratie van geradicaliseerde moslims gebeurt nu niet optimaal, vindt hij, door "bestuurlijke chaos". Die staat een efficiënte opvolging in de weg, zegt Bonte. "De situatie vandaag is een gefragmenteerde aanpak, waarbij verschillende diensten als VDAB, CAW en OCMW gedetineerden begeleiden, zonder structurele samenwerking en aansturing. Er is pure onmacht om via de klassieke paden vooruitgang te boeken in het deradicaliseringsproces. We moeten de lokale context meekrijgen, om ervoor te zorgen dat ex-gedetineerden tijdens - en na - hun straf op het goede pad blijven."

Om te vermijden dat terreurverdachten hervallen, wil Bonte ook de omgeving van gedetineerden meer betrekken bij hun re-integratie. "We moeten dringend in het gevangeniswezen investeren. Op het lokaal niveau is dat een essentiële uitdaging die sneller tot resultaten zal leiden dan wat ik vandaag zie."

Volgens Bonte zijn er al proefprojecten geweest bij enkele gedetineerden, en blijkt de lokaal verankerde aanpak efficiënter. "Ze zijn zo beter voorbereid op hun vrijlating, maar het biedt ook meer garantie op veiligheid en opvolging van mensen met een radicaliseringsverleden."

Maandag/vandaag zal Bonte op een Gents drugscongres pleiten voor die aanpak, waarbij verschillende lokaal aangestuurde spelers het veiligheidsbeleid opkrikken.

bron: Belga