Blokkade in Jemen blijft duren: ngo's vragen onmiddellijke hervatting humanitaire operaties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Achttien ngo's die actief zijn in Jemen hekelen de blokkade van alle toegangspunten tot Jemen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Te midden van een acute voedingscrisis en een cholera-epidemie is het land afgesloten van de buitenwereld. De ngo's, onder meer Handicap International, Oxfam en Save the Children, willen dat de humanitaire operaties "onmiddellijk" hernomen kunnen worden, en vragen daarnaast om "duidelijke antwoorden over de geplande duur van de sluiting en de voorwaarden voor het vervoer van humanitaire hulp". De Saoedische missie bij de VN kondigde vandaag aan dat de coalitie luchthavens en havens gaat heropenen. "De eerste stap zal binnen de 24 uur gebeuren", klinkt het in een mededeling. De aankondiging zou betekenen dat de havens van Aden, Mocha en Mukalla heropend worden, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

De blokkade werd begin vorige week ingesteld om te vermijden dat er wapens gesmokkeld zouden worden naar de door Iran gesteunde Houthi-rebellen, klonk het vanuit Riyad.

Eerder waarschuwden de VN en verschillende humanitaire organisaties al voor de miljoenen die van honger kunnen sterven als de blokkade niet wordt opgeheven. In het land zijn meer dan 20 miljoen mensen aangewezen op humanitaire hulp.

De ngo's kregen bij de aankondiging van de blokkade, vorige maandag, geen details over de duur van de sluiting, noch over de voorwaarden voor het vervoer van de humanitaire hulp. Al na één dag leidde de blokkade tot een stijging van de brandstofprijzen, in sommige gouvernementen met maar liefst 60 pct. De importbeperkingen en de stijging van de voedselprijzen zullen de voedselcrisis en de algemene ondervoeding bij kinderen in Jemen alleen maar verergeren.

Bron: Belga