'Aanslagen Parijs, Brussel en Thalys mogelijk één grote operatie van IS'

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mogelijk is er een verband tussen de aanslagen van Parijs, Brussel en de mislukte aanval op een Thalys-trein. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw vandaag gezegd bij de RTBF-radio, nu het exact twee jaar geleden is dat een IS-commando op verschillende plaatsen in Parijs een bloedbad aanrichtte. Twee jaar na de aanslagen van Parijs loopt nog steeds het onderzoek. "Ik denk dat we er bijna zijn", zegt Van Leeuw daarover. "We doen gestaag voort." Maar hij verwijst daarbij ook naar de verijdelde aanslag op een Thalys-trein op 21 augustus 2015. In dat onderzoek rekende het gerecht eind oktober nog enkele verdachten in.

"We zijn er ons bewust van dat Verviers (waar begin 2015 een cel opgerold werd, nvdr), Thalys, 13 november en de aanslagen van 22 maart 2016 mogelijk één grote operatie vormden van Daesh (IS)", zei Van Leeuw.

"We moeten graven en dat is moeilijk, omdat de dossiers elkaar kruisen. Maar ik denk dat we er gestaag komen, ook al maakt de verstreken tijd het er moeilijker op." Zo zijn bijvoorbeeld sommige telefoniegegevens niet meer te vinden.

Van Leeuw blijft tot slot voorzichtig om de opdrachtgevers aan te duiden. Het is meer en meer duidelijk dat het een grote operatie was, klinkt het. Maar om namen te plakken op de hiërarchie, daar is het volgens de federaal procureur misschien nog te vroeg voor.

Abdelhamid Abaaoud geldt als een spilfiguur van de terreurcel van Verviers en de aanslagen in Parijs. Hij kwamen enkele dagen na die aanslagen om bij een politieoperatie.

bron: Belga