Goffin meet zich met de besten van de wereld

David Goffin (ATP 8) speelt vanavond tegen Rafael Nadal (ATP 1) zijn eerste wedstrijd op de ATP Finals in Londen, het officieuze wereldkampioenschap tennis.

Goffin was eerder dit jaar de eerste Belgische man ooit in de top 10 en nu is hij ook de eerste Belgische man die mag deelnemen aan de seizoensfinale in Londen, al mocht hij vorig jaar al opdraven als reservespeler voor één wedstrijd. De ATP Finals zijn een strijd tussen de beste acht tennissers ter wereld.

Nadal

In zijn eerste wedstrijd ontmoet Goffin meteen de nummer één van de wereld, Rafael Nadal. Die gaat resoluut voor de eindzege. De ATP Finals is immers het enige grote tornooi dat hij nog nooit kon winnen. Nadal kampt wel met een knieblessure, waardoor hij twee weken geleden forfait moest geven in de kwartfinale van het ATP-tornooi in Parijs. Toen ontstond er twijfel over zijn deelname aan de ATP Finals, maar volgens zijn coach Carlos Moya is hij er klaar voor. Nadal heeft in Parijs vooral uit voorzorg forfait gegeven, aldus Moya.

Thiem en Dimitrov

De Masters, zoals het tornooi vroeger heette, bestaan uit een groepsfase, halve finales en een finale. De beste twee van elk van beide groepen plaatsen zich voor de halve finales. Naast Nadal komt onze landgenoot ook de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 4) en de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 6) tegen in de groepsfase.

Goffin wist al zeven van zijn tien matchen tegen Thiem te winnen. Hij mepte hem dit jaar onder andere uit de Australian Open. Tegen de Bulgaar ogen de statistieken van de Belg minder goed. Dimitrov won al drie onderlinge duels, tegenover eentje voor Goffin. Het was ook Dimitrov die onze landgenoot dit jaar in de kwartfinales van de Australian Open wist te verlaan. Tegen Nadal kon de Luikenaar nog nooit winnen, al ontmoetten ze elkaar nog maar tweemaal.

Andere groep

In de andere groep gaat het tussen Roger Federer (ATP 2), Alexander Zverev (ATP 3), Marin Cilic (ATP 5) en Jack Sock (ATP 9). Die laatste mag deelnemen omdat Stan Wawrinka (ATP 7) herstelt van een knieblessure. Naast de grote twee, Federer en Nadal, is het vooral uitkijken naar de prestaties van het Duitse toptalent Alexander Zverev. Die andere twee grootheden, Andy Murray (ATP 16) en Novak Djokovic (ATP 12), zijn afwezig na een minder seizoen.

Federer heeft gisteren alvast zijn eerste wedstrijd gewonnen. De 36-jarige Zwitser klopte Jack Sock met 6-4 en 7-6 (7/4).