Gault&Millau eet het liefst bij Peter Goossens

Gault&Millau eet het liefst bij Peter Goossens
AFP / J.-P. Clatot

In de nieuwste editie van de restaurantgids Gault&Millau krijgt Hof van Cleve van Peter Goossens 19,5/20, de hoogste score in België. Ook Kobe Desramaults scoort met zijn nieuw project.

Peter Goossens is en blijft de onbetwiste koning der Belgische chefs. Dat blijkt nog maar eens uit de nieuwste editie van de Gault&Millau. De restaurantgids bekroont de inspanningen van de kok van het Hof van Cleve voor de vijftiende keer met een score van 19,5 op 20. Hogere punten worden er in België niet uitgereikt.

Toch is Goossens niet Chef van het Jaar. Die eer gaat naar Eric Fernez van restaurant d’Eugénie à Émilie in het Henegouwse Baudour, bij Bergen. De redactie noemt Fernez “een monument van de perfect uitgevoerde klassieke keuken” en prijst het restaurant voor zijn “prachtige producten, puur eetplezier en authenticiteit”, naast Fernez’ passie voor wijn.

Opvallend is ook de beoordeling voor het nieuwe project van Kobe Desramaults. Hij liet In De Wulf achter om zich op een nieuw concept te storten. Zijn Gentse Chambre Separée haalt met een score van 17,5 op 20 de titel van Nieuwkomer van het Jaar binnen. Ook Zet’joe, West-Vlaams voor “maak het je gezellig” en het nieuwe restaurant van Geert van Hecke, wordt meteen beloond met een 17 op 20.

Sergio Herman serveert de beste wijnen

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vielen Jo Grootaers (Altermezzo) voor Vlaanderen, Ludovic Vanackere (Atelier de Bossimé) voor Wallonië en Kenzo Nakata (Gramm) voor het Brussels Gewest in de prijzen. Daarnaast werden nog trofeeën uitgereikt in tal van nevencategorieën. Valérie Barbanson (Philippe Meyers) is Gastvrouw van het Jaar, Gianluca Di Taranto (The Jane) Sommelier van het Jaar, Felice Miluzzi (Rossi) de beste Italiaanse chef en Dokkoon Kapueak (Boo Raan) de beste Aziatische.