"Beleg niet in digitale munten"

Investeerders moeten oppassen voor de nieuwe cryptomunten. Het systeem is erg gevoelig voor oplichting, waarschuwt de Belgische beurswaakhond FSMA.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het zijn de zogenoemde Initial Public Offerings (ICO's) waarover de FSMA en zijn Europese evenknie aan de alarmbel trekken. Via deze constructie bieden start-ups nieuwe cryptomunten aan die recht geven op een product of dienst, of op een deel van de toekomstige winst. Dit jaar haalden start-ups wereldwijd al meer dan 3 miljard dollar (2,6 miljard euro) aan financiering op via de verkoop van digitale tokens.

Consumenten niet beschermd

Het is belangrijk dat iedereen die investeert in de ICO's oog heeft voor de risico's, want in tegenstelling tot aandelen of obligaties vallen deze munten niet onder het toezicht van FSMA. "Afhankelijk van de manier waarop een ICO gestructureerd is, kunnen bepaalde financiële regels van toepassing zijn. Maar veel ICO's zijn niet aan enige regelgeving onderworpen en vallen dus momenteel buiten enig toezicht", legt de beurswaakhond uit. Dat betekent dat er geen regels gelden en dat de consumenten niet beschermd worden.

1.200 munten

Informatie over de digitale munten is vaak erg summier, waardoor het moeilijk is om de risico's ervan in te schatten. Toch schrikt dat niet af. Er heerst een hype rond de virtuele munten, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Op dit moment zijn er al bijna 1.2000 verschillende cryptomunten en het aantal blijft groeien.

Er worden zelfs ICO's opgezet om investeerders op te lichten. "Je kan bedenkelijke ICO's identificeren aan de hand van enkele signalen, als er bijvoorbeeld heel beperkte informatie ter beschikking is en er onrealistische doelen vooropgesteld worden. Ook wanneer er een hype gecreëerd wordt, bijvoorbeeld door een erg korte intekenperiode of opdringerige reclame of promotie door een bekende persoonlijkheid, is voorzichtigheid aangewezen", besluit FSMA.