Wout van Aert pakt de zege in Gavere na materiaalpech Mathieu van der Poel

Wout van Aert pakt de zege in Gavere na materiaalpech Mathieu van der Poel

De 23-jarige Wout van Aert heeft de Superprestigecross in het Oost-Vlaamse Gavere op en rond kasteel Grenier op het militaire domein gewonnen. De wereldkampioen kreeg de zege in de schoot geworpen toen Mathieu van der Poel in de slotronde, nadat hij in de tweede ronde begonnen was aan een solo, aan de kant stond met een defect versnellingsapparaat. Toon Aerts werd tweede voor Mathieu van der Poel. Wout van Aert is dankzij deze overwinning leider in de tussenstand Het was Europees kampioen Mathieu van der Poel die het eerste initiatief nam en de koppositie voor zijn rekening nam in het veld. Wereldkampioen Wout van Aert, net terug van een stage in Italië, posteerde zich op de tweede plaats in het wiel van de Nederlander. De rest volgde op een zakdoek. In de tweede ronde sloegen van Aert en van der Poel met de Tsjech Michael Boros een klein kloofje. De rest volgde op 5 seconden. En dan ging Mathieu van der Poel, op een lichte helling, ineens versnellen. Wout van Aert moest een kloof laten vallen en had geen onmiddellijk antwoord op de demarrage van de Nederlander.

Wout van Aert probeerde de schade te beperken maar werd in zijn onstuimigheid geremd door een valpartij. Mathieu van der Poel bleef zijn voorsprong verder uitbouwen terwijl Wout van Aert het gezelschap kreeg van Toon Aerts. Niet voor lang evenwel. De winnaar van de cross in Niel flitste weg van de wereldkampioen en ging alleen op jacht naar van der Poel. Aerts moest evenwel van fiets wisselen met een lekke band en zag zo van Aert ietwat naderen. van Aert ging zelfs op en over Aerts nadat die opnieuw opgehouden werd door een val en mechanisch defect. Klaas Vantornout, in 2014 nog winnaar in Gavere, was ondertussen opgeschoven naar de vierde plaats. Tom Meeusen voerde achter hem een trio aan met Quinten Hermans en Eli Iserbyt. Laatstgenoemde viel op drie ronden van het einde letterlijk en figuurlijk weg uit de wedstrijd.

Mathieu van der Poel vatte de laatste ronde aan met een leeglopende achterband en zag Wout van Aert plots naderen. De Nederlander kon zo van de slotronde zeker geen heuse zegetocht maken en moest na de fietswissel opnieuw vol aan de bak om aan zijn voorsprong te werken. Tot Mathieu van der poel plots aan de kant stond met een defect versnellingsapparaat. Wout van Aert zoefde voorbij de Nederlander en greep zo de zege. Ook in 2015 was Wout van Aert al eens de sterkste in Gavere.

bron: Belga