VSOA Politie: "Hebben indruk dat er geen lessen getrokken zijn uit verleden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Politievakbond VSOA vraagt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dringend een Hoog Overlegcomité organiseert naar aanleiding van de rellen in hartje Brussel. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn." Gisteren maakten enkele honderden relschoppers amok in het centrum van Brussel naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK Voetbal. Enkele handelszaken werden kort en klein geslagen, auto's in brand gestoken, bussen bekogeld met projectielen en straatmeubilair vernield. Er raakte ook een twintigtal mensen gewond, voornamelijk politieagenten.

De politie kreeg na afloop heel wat kritiek over zich heen. Zo zouden ze veel te laat hebben ingegrepen en werd ook niemand gearresteerd. Maar bij agenten zelf valt te horen dat er te weinig manschappen voorzien waren en dat ze ook niet overal de toestemming kregen om in te grijpen.

Dat minister Jambon zich vragen stelt bij het feit dat niemand werd gearresteerd, begrijpen ze bij VSOA. "Dat is inderdaad een terechte vraag." Maar dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beweert dat dat de politiediensten wél voorbereid waren op rellen, kan op veel minder begrip rekenen. "We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden, en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn", klinkt het in een persmededeling. "Gezien de gevolgen en de alweer vele gewonden, is het logisch dat wij ons vragen stellen omtrent de voorbereiding, het gevoerde beleid, de voorafgaande risicoanalyses, de ingezette capaciteit en de beschikbare middelen."

De vakbond is van plan om minister Jambon te vragen om een dringend Hoog Overlegcomité voor de politiediensten te organiseren, vergelijkbaar met de comités voor preventie en bescherming op het werk. "We verwachten daar een volledige documentatie en duidelijke antwoorden van de verantwoordelijke overheid. Mocht blijken dat men nog steeds geen lessen getrokken heeft uit het verleden, zullen we de minister vragen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en duidelijke maatregelen te nemen."

bron: Belga