Trump benoemt steevast conservatieve rechters

President Donald Trump drukt de Amerikaanse federale rechtbanken systematisch een conservatieve stempel op. Sinds zijn ambtsaanvaarding heeft hij nog geen enkele vacante plaats in het hooggerechtshof ingevuld met een rechter van een andere strekking. Trump heeft ook al acht nieuwe rechters in de federale hoven van beroep benoemd, het hoogste aantal zo vroeg tijdens een ambtstermijn van een president sinds Richard Nixon (1969 tot 1974). De Democraten hebben praktisch geen mogelijkheid om dat te voorkomen. In 2013, toen ze in de Senaat nog over de meerderheid beschikten, hebben ze een regel afgeschaft die minstens een meerderheid van 60 stemmen voor dergelijke kandidaat-rechters in de bevestigingsprocedure voorschreef. En dat breekt hen volgens de New York Times nu zuur op.

Volgens de krant gaat het bij de nieuwe benoemingen om plaatsen, die tijdens de laatste twee jaar van Obama’s presidentschap vrij waren gekomen en door de Republikeinen bewust leeg werden gehouden. De meesten van de door de regering van Trump uitgezochte nieuwe rechters, die elk voor het leven werden benoemd, zijn jong en hadden in hun vroege loopbaan al eens voor conservatieve rechters gewerkt.

In de bevestigingsprocedure behaalden vijf onder hen minder dan de 60 stemmen die vroeger nodig waren. Zo ook John Bush, een bestuurslid van het conservatieve netwerk Federalist Society, die ooit eens abortus met slavernij vergeleek. Een ander voorbeeld is Stephanos Bibas, die ooit het gebruik van electroshocks ter bestraffing van bepaalde veroordeelde misdadigers voorstelde, iets waarvan hij later alsnog afstand nam.

Volgens de krant zijn 14 van de 18 door Trump benoemde beroepsrechters mannen en 16 van hen blank.

bron: Belga