Team van Trump werkt aan ontwerp voor vredesplan in het Midden-Oosten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een team van de Amerikaanse president Donald Trump is volgens de New York Times begonnen met het ontwerp van een concreet vredesplan voor het Midden-Oosten. Het moet het kader overstijgen dat vroegere Amerikaanse regeringen hadden voorgelegd, schrijft de krant. Naar verluidt gelooft de ploeg van adviseurs dat na een intensief onderzoek van tien maanden de tijd rijp is voor een concept. Dat inschatting is onder meer gestoeld op de lopende inspanningen onder Egyptische bemiddeling om het conflict bij te leggen tussen de Palestijnse president Mahmoed Abbas en de Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert. Dat zou in de toekomst een gezamenlijke vertegenwoordiging van de Palestijnen mogelijk moeten maken.

Volgens de verwachtingen zou het vredesplan ook omstreden twistpunten zoals de status van Jeruzalem en de joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aanspreken, klinkt het in de krant onder aanhaling van Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Analisten gaan er dan ook vanuit dat het frame voor een tweestatenoplossing wordt uitgewerkt, ook al heeft Trump zich nog niet vastgepind op een Palestijnse Staat.

Er bestaat echter geen vaste termijn voor de presentatie van een ontwerp, en "we zullen nooit iemand een deal afdwingen", citeerde de krant Trumps speciale gezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt. "Ons doel is om een duurzaam vredesakkoord voor de verbetering van het leven van de Israëli's en de Palestijnen en de veiligheid in de regio te stimuleren, niet te dicteren".

bron: Belga