Sloveense presidentsverkiezing - Sloveense president Pahor herverkozen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Sloveense staatshoofd Borut Pahor is zondag bij de presidentsverkiezing in zijn land voor een bijkomende ambtstermijn van vijf jaar herverkozen. De 54-jarige politicus kreeg in de beslissende ronde meer dan 53 procent van de stemmen achter zijn naam. Dat deelde de kiescommissie in Ljubljana na telling van meer dan 93 procent van de stembrieven mee. Zijn 39-jarige uitdager Marjan Sarec behaalde bijna 47 procent van de stemmen. Sarec gaf zijn nederlaag toe en feliciteerde de nieuwe staatsleider. Net zoals bij de eerste ronde toonde de bevolking weinig belangstelling voor de tweede ronde van de presidentsverkiezing. Duidelijk minder dan 40 procent van de 1,7 miljoen kiesgerechtigden gaven hun stem af. Verliezer Sarec, de burgemeester van het stadje Kamnik, was toch de verrassing van de kiesavond. Drie weken geleden had hij met 25 procent nog hopeloos achter Pahor (47 procent) gelegen. Omdat geen van de kandidaten de noodzakelijk absolute meerderheid had behaald, drong een tweede en beslissende ronde tussen de beide bestgeplaatsten zich op.

In een dramatische achtervolging maakte de politieke nieuwkomer er toch nog een spannende bedoening van. De media hadden het duel vooraf als een principiële kwestie tussen het politieke establishment en de nieuwe politiek genoemd. Terwijl Pahor al parlementsvoorzitter en regeringsleider van zijn land was, verscheen Sarec, die een acteursopleiding achter de rug heeft, pas zeven jaar geleden op het politieke toneel.

In de eerste lokale commentaren wordt de verliezer, die zich vroeger als komiek vrolijk maakte over de gevestigde politici, een grote politieke toekomst voorspeld. Nu moet er rekening mee gehouden worden dat Sarec zijn eigen partij zal oprichten en een belangrijke rol bij de volgende parlementsverkiezingen kan spelen.

Pahor is een politicus zonder noemenswaardige hoeken noch kanten. Als vroeger model komt hij in maatpakken of sportkledij uitmuntend voor de dag. De media in het land verwijten hem dat hij geen politiek programma ter beschikking kan stellen. Daarom reisde de sociaaldemocraat kriskras door het land om met de burgers rechtstreeks in contact te komen.

Bron: Belga