Laurent Ciman: “Verdedigen is teamwerk”

Laurent Ciman: "Verdedigen is teamwerk"

De Belgische defensie maakte in de oefeninterland van vrijdag tegen Mexico (3-3) niet de beste beurt. Laurent Ciman, negentig minuten op het veld tegen de Mexicanen, wil geen individuele spelers met de vinger wijzen. “Verdedigen doe je in ploeg, met meer dialoog en onderlinge dekking”, vertelde de 32-jarige speler van Montreal Impact in het nationaal oefencentrum in Tubeke. “We moeten in de toekomst beter verdedigen”, verklaarde Ciman. “We slikten drie tegendoelpunten en ik veroorzaakte een strafschop. Nee, tegen de Mexicanen zag het er niet te best uit. Maar samen gaat dit lukken. Het heeft nu geen zin om de schuld in elkaars schoenen te schuiven of te praten over de afwezigen.”

De Mexicaanse aanvallers brachten de Belgische verdediging meermaals in de problemen. Wat liep er volgens Ciman mis? “We stonden te ver uit elkaar”, analyseerde de ex-speler van Standard. “Hierdoor kregen we het lastig met de aalvlugge spitsen, die één tegen één erg sterk waren. Een viermansdefensie had misschien soelaas gebracht, maar de bondscoach wilde zien hoe we reageerden op zware druk. Dat Martinez zaken uittest is voor mij geen probleem, daar dienen oefenduels voor. Hij heeft zeker dingen opgestoken tegen Mexico.”

Ciman scoorde net als zijn collega-verdedigers geen al te beste punten tegen de kwieke Mexicanen. Vreest hij dat, wanneer sterkhouders als Vincent Kompany, Jan Vertonghen en Toby Alderweireld opnieuw fit zijn, Martinez hem passeert? “Ik denk daar niet te veel over na en begin zeker niet te panikeren. In mijn hoofd voel ik me goed, en ik geef me steeds volledig op het veld. Meestal verloopt dat goed, maar tegen Mexico was het minder. Een eventuele WK-selectie maakt me niet zenuwachtig. Uiteraard zou ik graag naar Rusland trekken, maar we zien wel.”

bron: Belga