Eoly Coöperatie huldigt eerste ‘burgerwindturbine’ in

In Halle heeft de Eoly Coöperatie haar eerste windturbine ingehuldigd die gefinancierd werd door coöperanten. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld), de burgemeester van Halle, Dirk Pieters, en zo’n 300 van die coöperanten. Eoly Coöperatie werd in januari 2016 opgericht om buurtbewoners, klanten en medewerkers van de Colruyt Group de mogelijkheid te geven om ook te investeren in windprojecten van Eoly, de groene stroomproducent en leverancier van de groep. De windturbine op de site Dassenveld in Halle is sinds september operationeel en produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1.900 gezinnen op jaarbasis verbruiken. Het nodige kapitaal, 4 miljoen euro, werd op amper 6 weken tijd bijeengebracht door 1.200 coöperanten. Zij zijn mede-eigenaar, hebben recht op een dividend en dragen zo bij aan een duurzamere energievoorziening. Nog zondag werd ook een zelfpluktuin voor de coöperanten geopend waar ze in de toekomst zullen kunnen genieten van de natuur en het zicht op hun windturbine.
“Colruyt Group trekt al jaren mee aan de kar in de strijd tegen klimaatopwarming en dit door onder meer zelf mee investeren in duurzame energie door deze ook zelf op te wekken”, zegt Piet Colruyt, voorzitter van Eoly Coöperatie. “Het was heel bemoedigend om te zien hoe enthousiast de mensen waren om mee te investeren in duurzamere energie, en bijgevolg ook in een milieuvriendelijkere planeet.”
Ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein toonde zich positief: “Deze windturbine toont opnieuw aan dat burgers staan te springen om te investeren in duurzame projecten in hun eigen buurt. Een grotere betrokkenheid doorbreekt het not-in-my-backyard gevoel en overtuigt omwonenden om mee te investeren in de energietransitie.”

bron: Belga