’s Werelds kleinste staat viert onafhankelijkheid

Sealand
Wikimedia / R. Lazenby

De zelfverklaarde microstaat Sealand heeft zijn vijftig jaar onafhankelijkheid gevierd met een nieuwe munt. Die is te koop voor omgerekend zo’n 57 euro.

Het prinsdom Sealand is de kleinste staat ter wereld met een inwonersaantal dat varieert tussen de een en de vijf mensen. Het ‘land’ bevindt zich op het voormalige zeefort HM Fort Roughs, dat dateert vanuit de Tweede Wereldoorlog, ter hoogte van het Engelse Felixtowe. Het is een roestig platform van 550 vierkante meter, dat rust op twee betonnen pijlers in de golven.

Niet erkend

In 1967 kwam Paddy Roy Bates op het fort aan. Hij wilde er de zeezender Radio Essex heropstarten, maar dat faalde door geldgebrek. De man had het er zo naar zijn zin dat hij er bleef en het Vorstendom Sealand uitriep.

Hoewel Sealand door geen enkel land ter wereld wordt erkend, heeft het een grondwet en eigen postzegels, munten en paspoort. Daar komt nu, naar aanleiding van de vijftig jaar onafhankelijkheid, een hebbedingetje bij. Zo is er een zilveren munt geslagen, waarvan er 300 exemplaren zijn. Zo eentje kost 49,99 pond (57 euro) plus extra kosten voor de verzending, staat er op de website. Het prijskaartje ligt zo hoog omdat het prinsdom zijn inkomsten vooral haalt uit de verkoop van die postzegels en munten.

Lord of Lady worden

Geïnteresseerden kunnen ook Lord, Lady, baron of barones worden in Sealand. Daarvoor moet je zo’n 29,99 pond (35 euro) neertellen. Het is ook mogelijk om een stukje grondgebied te kopen. Sealand heeft een oppervlakte van 0,004 vierkante kilometer.

Lees ook : TITEL VAN HET ANDERE ARTIKEL