Veel volk op uitvaart Ann-Laure Decadt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een bomvolle Onze-Lieve-Vrouwekerk en zeker 1.000 mensen op het dorpsplein van Oostnieuwkerke woonden de uitvaart bij van Ann-Laure Decadt. De 31-jarige vrouw overleed op 31 oktober door de terreuraanslag in New York. Ook Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) en federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woonden de begrafenis namens de Vlaamse en federale regering bij. Ruim een uur voor de uitvaart troepten vele honderden mensen al samen op het dorpsplein waar de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat. De kerk was voorzien voor genodigden, maar iedereen kon de uitvaart volgen via een groot scherm buiten.

Tijdens de viering werden live liederen gespeeld en enkele bekende parabels gebracht, waaronder die van de Barmhartige Samaritaan, niet toevallig want Ann-Laure zette zich in voor ontwikkelingssamenwerking. Zo ging ze onder meer voor twee maanden vrijwilligerswerk doen in het Afrikaanse Benin.

Het meest emotionele moment kwam van de getuigenissen van haar zussen, Friedel en Justine, en haar vader. Ze hadden het vooral over de laatste dagen in New York, over hoeveel plezier ze beleefden. De vader verwees heel kort naar de brutale aanslag. "Als iedereen was zoals Ann-Laure zou er meer vrede zijn, en minder armoede", besloot hij. Het hele dorpsplein was tot tranen toe bedwongen.

Tijdens de voorbede werd opgeroepen om de democratische waarden te verdedigen. Na de offerande, die bijna 45 minuten duurde, gaven enkele vrienden nog getuigenissen en werden ook twee brieven voorgelezen voor haar zoontjes Raphael en Joseph, die hen moeten herinneren aan hoe hun mama was.

Jan Jambon wou er ondanks de vele herdenkingen voor Wapenstilstand bij zijn. "Het hele land rouwt. Deze aanslag maakt deel uit van een niet aflatende reeks. Ik vind het belangrijk om mee te rouwen met de mensen en deze gemeenschap, niet enkel voor Ann-Laure maar voor alle slachtoffers van terreur", aldus de minister.

bron: Belga