Turkije zou Michael Flynn 15 miljoen dollar geboden hebben voor Gülen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Michael Flynn, wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan een plan om de moslimprediker Fethullah Gülen in te rekenen en uit te leveren aan Turkije. Dat berichten Amerikaanse media vrijdag. Gülen wordt er door president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten. Het is Robert Mueller, de speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar, die nu ook de banden van Flynn met Turkse funtionarissen zou onderzoeken. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou de FBI meerdere mensen ondervraagd hebben over een ontmoeting in december vorig jaar tussen de oud-generaal en een vertegenwoordiger van de Turkse regering.

Tijdens die ontmoeting, die plaats zou hebben gevonden nadat al was bekendgeraakt dat Flynn nationaal veiligheidsadviseur van president Donald Trump zou worden, zou onder meer een plan besproken zijn om Gülen op een privévliegtuig te zetten om hem over te brengen naar Imrali, een Turks gevangeniseiland. Turkije zou Flynn 15 miljoen dollar hebben aangeboden voor zijn hulp.

De advocaten van Flynn doen de beschuldigingen af als onzin. Hoewel ze normaal niet reageren op "elk gerucht in de media", maken ze deze keer een uitzondering. "Vandaag steken aantijgingen de kop op tegen generaal Flynn, gaande van ontvoering tot omkoping, die zo buitensporig en schadelijk zijn, dat we een uitzondering maken: ze zijn vals", klinkt het.

Flynn moest in februari al na minder dan een maand opstapten als nationaal veiligheidsadviseur van Trump wegens zijn contacten met de Russische ambassadeur in de VS, waarover hij gelogen had.

Bron: Belga