Tien jaar cel voor Amerikaanse militair die moslimsoldaten mishandelde

Een militaire instructeur van het Amerikaanse marinekorps werd vrijdag tot tien jaar cel veroordeeld voor het mishandelen van een tiental rekruten. Het ging in het bijzonder over drie moslims, waarvan één een einde maakte aan zijn leven. Joseph Felix, een 34-jarige oorlogsveteraan, werd donderdag schuldig bevonden aan de mishandeling van de rekruten tijdens hun opleiding op de basis van Parris Island in de staat South Carolina. Een militaire jury van acht mannen en vrouwen oordeelde dat Joseph Felix de grootste verantwoordelijkheid droeg van de zes instructeurs die deelnamen aan de mishandeling.
Felix beschimpte moslimrekruten onder meer als terroristen van Islamitische staat. Twee van hen werden gedwongen om binnen te gaan in de industriële droogkamers voor wasgoed. Een keer werd de machine zelfs aangezet.
De 20-jarige Raheel Siddiqui kwam in maart 2016 om op Parris Island. Hij viel van de tweede verdieping, nadat hij verschillende keren was geslagen door Felix. Volgens het leger ging het om zelfdoding. De familie van de jonge rekruut dagvaardde het marinekorps en eiste een schadevergoeding van 100 miljoen dollar.
De straf die Felix vrijdag te horen kreeg is zwaarder dan de zeven jaar waar de procureur-generaal om gevraagd had. Bovenop de celstraf van tien jaar werd hij ook gedegradeerd tot de laagste rang. De man is getrouwd en heeft vier kinderen.

Bron: Belga