Nederlandse premier Rutte "wil België niet achterna"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse premier Mark Rutte "wil België niet achterna". Dat heeft hij gezegd op zijn wekelijkse persconferentie, waar hij zijn plan om de dividendbelasting af te schaffen moest verdedigen. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. Verder niets meer." Premier Rutte is van plan om de dividendbelasting in Nederland in 2019 af te schaffen. Bedrijven betalen er nu 15 procent belastingen op het dividend dat ze uitkeren aan aandeelhouders, maar om "rijk en succesvol" te blijven is het volgens het kabinet-Rutte cruciaal om de dividendtaks af te schaffen.

De oppositie trekt echter fel van leer tegen die plannen. De afschaffing zou de Nederlandse schatkist elk jaar 1,4 miljard euro kosten, zeggen zij. Bovendien is het een "cadeau aan multinationals". Maar premier Rutte weerlegt die kritiek. "Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", klonk het op zijn wekelijkse persconferentie. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel."

Rutte wilde geen namen noemen van grote bedrijven die Nederland zouden willen verlaten. Maar volgens het Financieel Dagblad gaat het onder meer om oliereus Shell en Unilever.

De Nederlandse premier had deze week nog een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel (MR) in het kader van de Benelux-Top.

bron: Belga