Nebraska voert na twintig jaar weer executies uit

In de Verenigde Staten gaat de staat Nebraska na twee decennia opnieuw doodstraffen uitvoeren. De procureur-generaal van Nebraska heeft beslist dat Jose Sandoval (38), die samen met twee anderen veroordeeld werd voor de moord op vijf mensen in 2002 in een bank in Norfolk, een dodelijke injectie moet krijgen. De laatste keer dat de staat de doodstraf uitvoerde, in 1997, werd nog gebruik gemaakt van de elektrische stoel. Nu is hij van plan om een nieuwe medicijnencocktail te gebruiken, bestaande uit diazepam (valium), fetanyl, cisatracuriumbesilaat en kaliumchloride. Die combinatie is nog nooit eerder gebruikt bij een executie en zelfs nog nooit getest. Juridische stappen met betrekking tot de injectie zijn dan ook niet ondenkbaar en die zouden het proces lang kunnen uitstellen.
De doodstraf in Nebraska werd in 2015 officieel afgeschaft door het parlement, maar na een referendum op initiatief van de bevolking werd het een jaar later weer ingevoerd.
In de VS is het aantal uitgevoerde doodstraffen het laatste decennium gedaald. Vorig jaar ging het om 23, in 2009 nog om 98 en in 1999 waren het er zelfs 98.

Bron: Belga