Groeiend aantal Republikeinen zegt Washington voor tussentijdse verkiezingen vaarwel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat een jaar voor de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres kiest een groeiend aantal Republikeinen ervoor Washington vaarwel te zeggen, zo heeft het NBC News zaterdag gemeld. De reden voor de aftocht is bij de bewoner van het Witte Huis te vinden. Dat leden van het Huis van Afgevaardigden beslissen hun zetel te laten voor wat die is en die niet meer verdedigen bij de eerstvolgende verkiezingen, is niet ongewoon. Per cyclus zijn er dat gemiddeld 22.

Maar opvallend is dat al twaalf Republikeinen Washington verlaten en dat negen andere Afgevaardigden van de Grand Old Party (GOP) een andere functie ambiëren. Bij de Democraten stappen er twee Afgevaardigden op en zoeken zes elders hun politieke heil.

De oppositie ziet dus kansen op grote winsten bij de Congresverkiezingen van 2018, aldus NBC.

Vijf Republikeinen vertegenwoordigen "zeer competitieve districten" waar Donald Trump vorig jaar met niet meer dan zeven procentpunt voorsprong de slag om het Witte Huis won.

Het NBC News brengt de golf opstappende leden van de GOP in verband met het feit dat de partij blijft in de knoop zitten omtrent de manier om om te gaan met Trump. Zijn populariteit bereikte eind vorige maand in een peiling het laagste niveau ooit. "Trump is zo polariserend. Een derde van de kiezers van Republikeinen wil hem gekappiteld zien, een derde wil hem verdedigd zien", legde de Republikeinse strategist Terry Sullivan aan NBC uit.

De zender meent dat er de komende weken wellicht nog meer handdoeken in de ring zullen belanden.

bron: Belga