Beschuldigingen van Russische inmenging in VS-verkiezingen zijn "onzin"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De geruchten en beschuldigingen over de mogelijke inmenging van het Kremlin in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn "onzin". Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op een persconferentie in het Viëtnamese kuststadje Danang, waar hij samen met zijn Amerikaanse collega Donald Trump aanwezig is op de Aziatisch-Pacifisch forum Apec.

De beschuldigingen tegen het Kremlin en enkele persoonlijke medewerkers van Trump, zijn "het bewijs van een binnenlands politiek conflict" in de VS, meent Poetin. "Het is onzin". Beide wereldleiders hadden ook een persoonlijk gesprek in de marge van de Apec-top. Daarin heeft Poetin Trump verzekerd dat de Russen "zich niet hebben gemengd" in de presidentsverkiezingen van vorig jaar, bevestigde die laatste. "Hij heeft me gezegd dat hij zich absoluut niet gemengd heeft in onze verkieizngen. Elke keer hij me ziet, zegt hij me dat hij dat niet heeft gedaan en ik geloof hem echt als hij me dat zegt", verklaarde de Amerikaanse president aan enkele meegereisde journalisten.

Volgens Trump voelt Poetin zich "erg beledigd" door de geruchten, en is dat nefast voor de bilaterale relaties. "Dat is niet goed voor ons land, want het zou ons erg helpen om goeie banden met Rusland te onderhouden in het kader van de spanningen met Noord-Korea, ons grootste probleem op dit moment."

In de VS zelf gaat het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller naar mogelijke Russische beïnvloeding intussen gewoon verder. Eind oktober klaagde Mueller nog drie ex-raadgevers van Trump aan, onder wie ook zijn voormalige campagneleider Paul Manafort.

Bron: Belga