Zes Belgische atleten hebben ticket voor EK 2018 nu al op zak

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische atletiekbond heeft vandaag de selectiecriteria voor het EK in augustus volgend jaar in Berlijn bekendgemaakt. Omdat de minima in sommige disciplines met terugwerkende kracht gelden, zijn zes Belgen nu al geplaatst. De meerkamp, de 10.000m en de marathon zijn zo slopend, dat een atleet maar een tweetal competities per jaar kan doen. De atletiekbond geeft de atleten daarom de kans om zich al het jaar voor het toernooi te kwalificeren.

Zes landgenoten mogen hun valies voor Berlijn al maken, maar ze moeten wel nog vormbehoud tonen. Wat dat laatste precies inhoudt, heeft de atletiekbond vanaf dit jaar preciezer gedefinieerd.

In de zevenkamp heeft België zowaar al drie geselecteerden: Nafi Thiam, Hanne Maudens en Noor Vidts gingen in mei in Götzis ruim over de gevraagde 5.978 punten. Ze moeten nu in drie van de zeven disciplines nog aan een 97 procentscore komen om te tonen dat de vorm er nog is. Tienkampers Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils zijn nog niet gekwalificeerd.

Op de 10.000m doken Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi al ruim onder de gevraagde chrono van 28:49.71. Zij moeten een 5.000m lopen in 13:40 om hun vormbehoud te bewijzen. In de marathon van Rotterdam wist ook Koen Naert zijn plaatsje voor het EK af te dwingen. De West-Vlaming, vorige week achtste in de marathon van New York, moet alleen nog een halve marathon in 1u06 lopen.

bron: Belga