Kazachgate: Ukkelse schepen verdacht van valsheid in geschrifte en inmenging

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het onderzoek naar het dossier-Kazachgate is de Ukkelse schepen Jonathan Biermann (MR) twee jaar geleden geruisloos overgegaan van getuige naar verdachte. Dat schrijft Le Soir vandaag op basis van een gerechtelijk document. In oktober 2015 werd Biermann, die ook advocaat is, immers uitgenodigd en verhoord als verdachte voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en betrokkenheid bij inmenging. Dat zou vandaag nog steeds het geval zijn.

Kazachgate draait over mogelijke ongeoorloofde inmenging bij de totstandkoming en toepassing van de wet op de verruimde minnelijke schikking - de afkoopwet - in 2011. Die wet kreeg toen in sneltempo groen licht in het parlement. Centraal in het dossier staan de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev en twee zakenpartners. Dat zogenaamde "Kazachse trio" was bij de eersten om van die wet gebruik te maken en een fraudeproces te vermijden.

Advocaat Biermann kwam in 2011 tussen in het dossier als raadsman van Natalia Kajegueldina, de echtgenote van voormalige Kazachse premier. De speurders zijn geïnteresseerd in de onkostennota's en honoraria die Biermann overmaakte aan Catherine Degoul. Zij werd door kringen in het Elysée aan het hoofd geplaatst van een team advocaten dat de gerechtelijke problemen van Chodiev en co in ons land moest oplossen.

bron: Belga