Gouverneur Decaluwé vreest nieuwe toestroom transitmigranten in Oostende

door
Belga
Leestijd 2 min.

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé vraagt aandacht voor een opstoot van transitmigranten in Oostende. Hij vraagt een brede en vooral innovatieve aanpak. Vanaf maart 2018 verzorgt rederij Seabourne Freight opnieuw een rechtstreekse ferrylijn naar Groot-Brittannië, wat kan zorgen voor een toename van transitmigraten in de buurt. Dat zei hij tijdens de voorstelling van zijn jaarverslag, op vraag van provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA). De gouverneur pleit voor een innovatieve aanpak in de haven van Oostende bij de terugkeer van de ferryverbinding. De camerasystemen worden volgens hem best centraal gevolgd door de inzet van privébewaking onder toezicht van de politie. Hij wil ook een aanpak in de wijdere omgeving van Oostende.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde al een versterking van de lokale politie aan met 10 personen. Volgens de huidige berekening van politie-inzet moet de situatie beheersbaar blijven. "We gaan elke dag monitoren. Mocht blijken dat de inzet niet voldoet, dan zullen we zeker versterking vragen", aldus de gouverneur.

Enkele jaren geleden waren er nog veel problemen met transitmigranten in de buurt van Oostende, maar toen de laatste ferryverbinding verdween door het failliet van Transeuropa Ferries, verdween ook de problematiek van transitmigranten in Oostende. Nu er opnieuw een ferrylijn komt, vanaf 1 maar 2018, dreigt die opnieuw aan te zwengelen.

De gouverneur vreest een aanzuigeffect. "Het is nodig dat de problematiek ook in een breder kader wordt bekeken. Het stadscentrum en het terrein van de rederij zijn één zaak, maar de wijdere omgeving moet ook meegenomen worden. De Oosteroever met grote werven en industrie, de visserij, de duinen en de gemeente Bredene bevinden zich op wandelafstand", aldus Aernoudt. Net daarom pleit Decaluwé ook om een goed overleg met de politiezone van Bredene - De Haan.

Bron: Belga