Canada herdenkt oorlogsslachtoffers op Tyne Cot Zonnebeke

door
Belga
Leestijd 2 min.

Canada heeft de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een plechtige ceremonie op Tyne Cot Cemetery in het West-Vlaamse Zonnebeke. Exact 100 jaar geleden bereikten de Canadese divisies de ruïnes van Passendale, waarmee een einde kwam aan de bloedige Derde Slag om Ieper. Op 10 november 1917 bereikte de tweede divisie van de Canadese troepen Passendale na een slag die ruim honderd dagen duurde, voor amper 8 kilometer terreinwinst. Er vielen bijna een half miljoen gewonden, vermisten en doden, waaronder 16.000 Canadezen. Vierduizend Canadezen lieten het leven tijdens de slag. Op Tyne Cot rusten 1.011 Canadezen waarvan ruim de helft niet zijn geïdentificeerd, "Known unto God" dus.

Eergistren en gisteren waren er al verscheidene plechtigheden. Het zwaartepunt lag op deze ochtend met een twee uur durende herdenking op de grootste geallieerde begraafplaats van de Eerste Wereldoorlog. De Canadese minister van Defensie Harjit Singh Sajjan opende de ceremonie. "Het succes van het Canadese korps versterkte de reputatie van een offensieve kracht aan het Westerse front. Hoewel de kost groot was, verkreeg Canada diep respect voor de moedige acties van onze soldaten. Nu we onze 150ste verjaardag als land vieren, herinneren en eren we de moed van de vele Canadezen die hier vochten."

Het meest emotionele moment was toen er brieven werden voorgelezen van soldaat Roger Lamont, gevolgd door "Hallelujah" van Leonard Cohen, gespeeld door het 22ste koninklijke muziekregiment. De ceremonie werd afgesloten met de Last Post, de traditionele kranslegging en de volksliederen van België en Canada. Daarna bezochten de prominenten de begraafplaats en werd even stilgestaan bij het graf van James Peter Robertson, die de grooste militaire erkenning kreeg, het "Victoria Cross". Op heden blijft het een van de meeste bezochte van de 12.000 graven op Tyne Cot.

bron: Belga