België blijft actief in zelfde landen, maar operaties veranderen

België blijft actief in zelfde landen

Het Belgisch leger blijft in 2018 in dezelfde landen actief als vandaag, maar de operaties veranderen. Dat verklaarde minister van Defensie Steven Vandeput vandaag bij de voorstelling van het plan operaties 2018 dat groen licht kreeg van de ministerraad. Het budget voor 2018 ligt met 68,7 miljoen euro een stuk lager dan de 73 miljoen voor dit jaar, maar dat is te wijten aan het einde van de deelname van onze F-16’s in de strijd tegen IS, aldus de minister. Dat betekent echter niet dat België niet meer deelneemt aan de coalitie tegen IS. Om Irak in staat te stellen op langere termijn te kunnen beschikken over betrouwbare troepen die de soevereiniteit van de Iraakse staat op het volledige grondgebied kunnen garanderen, heeft de coalitie een ‘building partner capacity’-programma ontwikkeld, waarvoor Defensie een 10-tal militairen in een ‘Train the Trainer’-rol inzet. Daarnaast wordt de deelname in het domein ‘Train, Advise and Assist’ quasi verdubbeld door de inzet van een 95-tal militairen.

In Mali verschuift de focus van de Europese trainingsopdracht van het Malinese leger, waarover België tot eind januari 2018 de leiding heeft, naar de VN-operatie MINUSMA. België levert de Force Commander binnen het hoofdkwartier, ondersteund door een twintigtal militairen. Daarnaast worden ook een twintigtal miltitairen ingezet voor inlichtingenoperaties, maken een 40-tal militairen deel uit van een ISR-peloton (verkenners), en zullen ook voor het eerst twee NH90-helikopters op het terrein worden ingezet.

Verder blijft het Belgische leger ook actief in de Baltische staten met de inzet van 4-F-16’s gedurende vier maanden vanaf september, maar ditmaal vanuit Litouwen, en met een mijnenveger en de Godetia. Van september tot eind 2018 stelt Defensie een manoeuvrecompagnie van 230 man ter beschikking van de Duitse Battle Group in Litouwen.

Defensie zal ook verder de federale politie ondersteunen op het Belgisch grondgebied zolang het dreigingsniveau 3 van kracht is en in functie van de beslissingen van de ministerraad, stelde de minister nog.

bron: Belga