Vredesactie schudt Europees Parlement wakker in strijd tegen wapenindustrie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een vijftigtal actievoerders heeft op initiatief van Vredesactie vandaag geprotesteerd aan het Europees Parlement in Brussel tegen de financiering van de wapenindustrie. Met wekkers en spandoeken probeerden de actievoerders de parlementsleden wakker te schudden. De komende tien jaar wil Europa met de opstart van een Europees Defensie Fonds 40 miljard euro spenderen aan subsidies voor onderzoek, ontwikkeling en aankoop van nieuwe wapens en dat is niet naar de zin van Vredesactie. De Europese Unie schikt zich zo naar de agenda van de wapenbedrijven en niet naar het vreedzaam oplossen van conflicten.

"Het is hallucinant", zegt Bram Vranken van Vredesactie. "Overal moet bespaard worden, maar de EU heeft wel geld voor een industrie met bloed aan de handen."

Aan het Europees Parlement spraken de activisten verschillende parlementsleden aan die het gebouw verlieten en benadrukten ze dat ze het publieke geld niet naar de wapenindustrie willen zien gaan.

Het nieuw rapport "Securing Profits, how the arms lobby is hijacking Europe's defence policy" van Vredesactie moet aantonen hoe de besluitvorming rond die 40 miljard aan subsidies werd gedomineerd door de wapenindustrie.

"Het Europees Defensie Fonds zal niet leiden tot meer veiligheid, omdat het niet bedoeld is om te leiden tot meer veiligheid. Het is een industrieel stimuleringsfonds voor de Europese multinationals", aldus Vranken.

bron: Belga