Van Overtveldt belooft maatregelen tegen linken tussen staat en fiscale paradijzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) belooft maatregelen om te voorkomen dat de Belgische staat in de toekomst nog gelinkt wordt aan belastingparadijzen. Dat heeft hij vandaag in de Kamer gezegd na een debat over de Paradise Papers. Die onthullingen van onderzoeksjournalisten, waaraan ook Le Soir, Knack en De Tijd meewerkten, toonden aan dat de Belgische staat via de Belgische Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betrokken is in een postbusconstructie op de Maagdeneilanden. De BMI is voor 64 procent in handen van de Belgische Staat.

"Dit kan niet", zei Van Overtvelt. Het dossier dateert van de jaren 90 en de minister heeft de betrokken diensten gevraagd volledige klaarheid te scheppen in het dossier. Hij wil de feiten tot in de details kennen en de verantwoordelijkheden kunnen vaststellen.

"Eerst het onderzoek en dan de conclusies", zei Van Overtveldt. "Ik kan u verzekeren dat er maatregelen genomen zullen worden om dergelijke verwikkelingen naar de toekomst toe uit te sluiten." De betrokken instanties zullen zich beschikbaar moeten houden voor het parlement.

"Misschien zag men hier in het verleden geen graten in. Ik wel, en ik wil niet dat het zich herhaalt", besloot de minister van Financiën.

Over de belastingontduiking of -ontwijking die de Paradise Papers opnieuw blootleggen, zei Van Overtveldt dat "de verontwaardiging terecht is". "Anderzijds kunnen we de onthullingen bezwaarlijk verrassend noemen. Het gaat vaak om constructies op belastingparadijzen die dateren vanuit een tijd waarin het bijna 'bon ton' was om die constructies op te zetten". De N-VA-minister zegt dat de huidige regering via de Kaaimantaks dergelijke constructies aanpakt.

De oppositie nam geen genoegen met de uitleg van de minister. Groenen, sp.a, PS en PVDA menen dat Van Overtveldt in de strijd tegen fiscale fraude te vaak op de rem staat.

bron: Belga