Rode Duivels - Batshuayi is out voor duels met Mexico en Japan, Vertonghen mist Mexico

door
Belga
Leestijd 2 min.

Michy Batshuayi geraakt niet speelklaar voor de vriendschappelijke interlands van de Rode Duivels tegen Mexico (vrijdag om 20u45 in Brussel) en Japan (dinsdag om 20u45 in Brugge). Jan Vertonghen zal niet aantreden tegen Mexico. Dat heeft bondscoach Roberto Martinez donderdag op een persconferentie in Tubeke verklaard, daags voor de oefenpot tegen de Mexicanen. Batshuayi heeft last aan de voet en verscheen woensdag niet op training. De aanvaller van Chelsea bleef binnen voor individuele oefeningen. Intussen is hij al teruggekeerd naar Londen.

Vertonghen heeft last van zijn enkel en mist de wedstrijd tegen Mexico. Wellicht geraakt hij speelklaar voor de ontmoeting met Japan. Begin oktober werd de Tottenham-verdediger Belgisch recordinternational met 97 caps dankzij zijn basisplaats in de wedstrijd tegen Cyprus (4-0) op de slotspeeldag in groep H van de WK-kwalificaties. Hij stak zo levende legende Jan Ceulemans voorbij. Tegen Mexico zal Vertonghen alvast niet zijn 98e cap pakken.

Door de afwezigheid van andere certitudes Toby Alderweireld (Tottenham), Yannick Carrasco (Atletico Madrid), Marouane Fellaini (Manchester United), Christian Benteke (Crystal Palace) en Vincent Kompany (Manchester City) krijgt Martinez de kans om andere spelers en systemen te testen.

"Dit is een goede mogelijkheid om onze jonge centrale verdedigers te toetsen. Dat is belangrijk zo vlak voor een groot toernooi", zei de Catalaan. "Christian Kabasele is goed uitgerust en kan trainen vanavond. Dedryck Boyata trekt net als Leander Dendoncker uitstekend zijn streng op training. Ik wil graag zien hoe zij presteren zonder de ervaren spelers op die posities. Op een toernooi komt er een moment waarop je een oplossing moet vinden voor een schorsing of een blessure. Het is daarom belangrijk andere opties te testen. Het zou gevaarlijk zijn als je het niveau van de jonge spelers pas op het toernooi ontdekt." Ook Thomas Vermaelen "verkeert in uitstekende vorm" en zal speelminuten krijgen, bevestigde de bondscoach.

"Het systeem gaan we niet overboord gooien, maar we gaan wel andere dingen uitproberen tijdens de komende twee oefenduels. Ik wil in 2017 zoveel mogelijk informatie verzameld hebben over mijn spelers , de invulling van de systemen en de combinatiemogelijkheden. Daarom kijk ik echt uit naar die wedstrijden", zei Martinez. "Deze internationale tussenperiode in november is een echte voorbereiding op het WK in Rusland. We werken niet zomaar twee vriendschappelijke wedstrijden af. Alles wat we op het veld doen heeft een reden."

"Mexico wordt een te duchten tegenstander. Ik verwacht een kwalitatief hoogstaande wedstrijd. Mexico wil net als wij meester zijn over de bal en heeft heel veel individuele kwaliteiten. De Mexicanen zijn heel dynamisch", weet Martinez. "Het is belangrijk dat we spelen tegen een ploeg uit een ander continent, met een andere voetbalfilosofie."

.

bron: Belga