OM: Duitse verpleger verantwoordelijk voor dood van een honderdtal patiënten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De al veroordeelde Duitse verpleger Niels H. is na afsluiting van alle toxicologisch onderzoek verantwoordelijk voor de dood van een honderdtal patiënten in de ziekenhuizen van Delmenhorst en Oldenburg, in de deelstaat Nedersaksen. Dat deelde het Openbaar Ministerie van Oldenburg vandaag mee. Uit het onderzoek blijkt dat hem 62 sterfgevallen in Delmenhorst en 38 in Oldenburg kunnen toegerekend worden. In vijf gevallen in Oldenburg moet nog bijkomend onderzoek verricht worden. Niels H. is al wegens zes feiten tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, onder andere wegens tweevoudige moord. Het OM zal hem wegens de nieuwe zaken vermoedelijk begin volgend jaar aanklagen. Niels H. had toegegeven dat hij de patiënten een overdosis medicijnen had ingespoten om een hartfalen te veroorzaken, om hen daarna te kunnen reanimeren en zo een goede reputatie bij zijn collega's te krijgen door zijn heldhaftig optreden. Een Bijzondere Commissie van de politie liet daarom de voorbije drie jaar meer dan 130 lijken van vroegere patiënten van de beide ziekenhuizen opgraven om op sporen van geneesmiddelen te testen.

Volgens de speurders staat vast dat een groot deel van de moorden voorkomen had kunnen worden. In het ziekenhuis van Oldenburg bleek uit statistieken dat tijdens de dienst van Niels H. het sterftecijfer en het aantal reanimaties abnormaal was gestegen. Het ziekenhuis in Oldenberg gaf de verdachte verpleger zelfs een goede referentie mee toen die van job veranderde en aan de slag ging in Delmenhorst. Dat ziekenhuis werd echter niet gewaarschuwd. Daar staken algauw geruchten de kop op dat opvallend veel patiënten tijdens de dienst van Niels H. de geest gaven. Er werden ook tastbare bewijzen gevonden. Twee hoofdartsen en een afdelingshoofd moeten daarom verantwoording afleggen wegens dood door nalatigheid.

De Duitse stichting Patiëntenbescherming sprak van een gemiste kans. Daders in ziekenhuizen en verpleeginrichtingen wordt nog steeds weinig in de weg gelegd. In veel van de 2.000 Duitse ziekenhuizen zijn de controlemechanismen na deze gruwelijke gebeurtenissen niet verstrengd.

Bron: Belga