Eigenaars van oldtimers spenderen samen meer dan 300 miljoen euro per jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Belgische eigenaars van oldtimers spenderen allemaal samen jaarlijks maar liefst 300 miljoen euro aan hun passie. Dat meldt de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV) donderdag, op basis van een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK. Uit het onderzoek blijkt voorts dat de eigenaars van oldtimers de lage-emissiezones en de altijd strenger wordende uitstootnormen als dé grote bedreiging voor hun hobby zien. De BFOV vertegenwoordigt meer dan 58.000 leden, die elk in het bezit zijn van gemiddeld meer dan twee oldtimers. Binnen de federatie komt dit neer op meer dan 120.000 geregistreerde voertuigen, goed voor een besteding van gemiddeld meer dan 300 miljoen euro per jaar, of omgerekend 5.837 euro per persoon per jaar, zo blijkt.

Dat geld gaat grotendeels naar restauratie (1.750 euro), gevolgd door onderhoud en brandstof (1.194 euro) en onderdelen (786 euro). En daarmee is het nog niet gedaan: de oldtimerliefhebbers besteden ook meer dan 20 procent van hun jaarlijkse uitgaven aan de deelname aan evenementen, zoals beurzen en meetings.

Hoewel de BFOV een federatie is voor alle oldtimervoertuigen, hebben de leden in hun garage vooral auto's (71 procent) en motorfietsen (12 procent) staan. Het meest voorkomende automerk bij de leden is Volkswagen. Bij de motorfietsen is Honda het populairst.

Uit het onderzoek blijkt tot slot dat de meeste geregistreerde oldtimers bij de federatie zogenaamde youngtimers (29 procent) zijn, voertuigen van 1980 en later. Voertuigen van de jaren 60 en 70 vertegenwoordigen respectievelijk 28 procent en 23 procent. Slechts 8 procent van de oldtimers heeft een bouwjaar van voor 1950.

Bedoeling van de bevraging was een stand van zaken opmaken over oldtimers in België en het gebruik ervan door de liefhebbers die door deze federatie vertegenwoordigd worden.

bron: Belga