Catalaanse parlementsleden verschijnen voor Hooggerechtshof

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Spaanse Hooggerechtshof is vandaag begonnen met het verhoor van zes separatistische leden van het Catalaanse parlement. Onder meer parlementsvoorzitter Carme Forcadell is voor de rechter in Madrid verschenen. De zes riskeren in beschuldiging te worden gesteld van opruiing en rebellie. Eigenlijk moesten de parlementsleden vorige week donderdag al ondervraagd worden door het Hooggerechtshof. Maar de zitting werd toen uitgesteld om de advocaten van de politici meer tijd te geven om elementen te verzamelen voor hun verdediging.

Vorige week waren acht gewezen Catalaanse ministers in een andere procedure voor het nationale gerechtshof in Madrid (de Audiencia Nacional) verschenen. Zij zitten nog altijd in voorlopige hechtenis. Vijf andere ex-ministers - onder wie de vroegere minister-president Carles Puigdemont - zijn naar Brussel uitgeweken. Tegen hen werd een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven.

De zaak tegen Forcadell en haar vijf collega's moet evenwel voor het Hooggerechtshof komen. Dat is namelijk de enige instantie die zich mag uitspreken over mensen die parlementaire onschendbaarheid genieten.

Bron: Belga