Al 27 landen zeggen toe op versterking NAVO-missie in Afghanistan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Al 27 landen hebben toegezegd om bijkomende troepen te leveren voor de NAVO-missie in Afghanistan, "Resolute Support". Dat heeft de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, vandaag bekendgemaakt na de vergadering met de partners binnen Resolute Support op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel. In Afghanistan trainen en adviseren de NAVO-troepen de lokale veiligheidsdiensten. De Verenigde Staten gaven tijdens die vergadering meer informatie over de nieuwe strategie voor Zuid-Azië, waarbij de troepenaantallen in Afghanistan worden verhoogd. "27 andere landen hebben ook al beloofd om de troepenaantallen de komende maanden te verhogen", aldus Stoltenberg. "De omvang van onze Resolute Support-missie zal zo toenemen van ongeveer 13.000 naar ongeveer 16.000 soldaten."

Stoltenberg verduidelijkte niet welke landen hebben toegezegd. Ook gaf hij geen tijdlijn voor de troepenverhoging en de inzet in Afghanistan. "We zullen zolang blijven als wij dat nodig achten", beklemtoonde hij donderdag nog.

De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput wil alvast bijkomende troepen sturen. Daarvoor is echter eerst groen licht nodig van de ministerraad. Die beslissing valt morgen, wanneer de ministerraad zich buigt over het operationele plan van Defensie voor 2018. Een aankondiging tijdens de vergadering bij de NAVO heeft Vandeput niet gedaan.

Momenteel komen de Resolute Support-troepen uit 39 landen. Ongeveer de helft daarvan zijn Amerikaanse soldaten, aldus Stoltenberg. "We hebben de troepenverhoging nog niet gefinaliseerd dus we kunnen nog geen precieze cijfers geven, maar we hopen, en ik verwacht, dat dit ook ongeveer fiftyfifty zal zijn."

Daarnaast is ook gesproken over de financiële steun aan de Afghaanse veiligheidsdiensten, die zeker tot 2020 zal worden voortgezet. "Bovenop de grote Amerikaanse bijdrage, zullen andere NAVO-bondgenoten en -partners bijna 1 miljard dollar per jaar blijven leveren aan de Afghaanse defensie- en veiligheidsdiensten", aldus Stoltenberg.

bron: Belga