Spanning rond Noord-Korea - NAVO ziet "speciale rol" voor Rusland en China

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, heeft vandaag gewezen op "de speciale rol" die Rusland en China hebben te spelen in de spanningen rond Noord-Korea. Tijdens hun vergadering vandaag en morgen in Brussel zullen de NAVO-ministers van Defensie het onder andere hebben over het Noord-Koreaanse kern- en rakettenprogramma, dat als een "bedreiging voor internationale veiligheid" wordt omschreven. De NAVO-ministers krijgen vanavond het gezelschap van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie. "We zullen bedreigingen voor de internationale veiligheid bespreken, waaronder Noord-Korea", aldus Stoltenberg vanmiddag, bij de start van de vergadering van de defensieministers. "Druk is vereist om de weg naar vrede te vinden."

Stoltenberg noemde daarbij politieke, diplomatieke en ook economische druk op Noord-Korea. "We hebben een volledige en transparante implementatie nodig van de VN-sancties. Rusland en China hebben een speciale rol te spelen als buurlanden en als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Dit is een globale bedreiging die een globale reactie vergt."

"Alle NAVO-bondgenoten zijn het eens dat we sterke druk op Noord-Korea moeten zetten", aldus Stoltenberg, die wees op het "roekeloze gedrag" van Pyongyang. Volgens hem kan zo een vreedzame onderhandelde oplossing worden gevonden. Het regime in Noord-Korea voerde de afgelopen maanden een zesde kerntest uit en lanceerde verschillende ballistische langeafstandsraketten, die de Amerikaanse kust kunnen bereiken. In minder dan een maand vlogen twee van die raketten boven het noorden van Japan. Zowel vanuit de VS als Noord-Korea werd het discours steeds scherper.

bron: Belga