Muyters na Pano over seksueel geweld in de sport: "al aantal dingen op de rails gezet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Seksueel misbruik in de sportwereld is "verschrikkelijk en verwerpelijk". Dat zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters na een uitzending van het VRT-programma Pano met getuigenissen over seksueel geweld in de sport. "Maar het is niet nieuw: we zijn op de hoogte dat deze dingen in sport gebeuren en hebben al een aantal dingen op de rails gezet", aldus de minister. In de reportage wijst criminologe Tine Vertommen erop dat 17 procent van de jonge sporters in aanraking komt met een vorm van seksuele intimidatie. "Er zijn een aantal stappen gezet, maar ik vind het nog steeds een zwaar onderschat probleem", stelt ze. "De aanpak ervan blijft in gebreke. Het is al heel lang vijf na twaalf." Vertommen pleit voor een goede screening van sportbegeleiders, niet enkel op sportief maar ook op pedagogisch vlak.

"Op zich is het goed dat de getuigenissen naar boven komen, dat we samen een klimaat hebben geschapen waarin dat mogelijk is", reageert Muyters. "De getuigenissen zijn belangrijk. Slachtoffers moeten weten dat ze ermee naar buiten kunnen komen. Dat helpt om het probleem aan te pakken. Maar het is helaas geen probleem van sport alleen. Het komt ook voor in scholen, in de kerk, in theaters enzovoort. Een aanpak die alléén op sport focust is dus niet voldoende."

De minister stelt dat zijn beleid gericht is op preventie en reactie. "Ik wil in de eerste plaats voorkomen dat overschrijdend gedrag plaatsvindt. Net daarom is een bewijs van goed gedag en zeden als alleenstaande maatregel vooral een symbool, maar geen sluitende oplossing. Iemand moet immers eerst veroordeeld zijn - en dus al foute dingen gedaan hebben - voor hij dat niet krijgt. Maar áls er overschrijdend gedrag plaatsvindt, wil ik dat federaties, clubs, bestuursleden, ouders en sporters zelf sterk genoeg staan om de gepaste reactie te geven."

Muyters vraagt elke federatie om een goed beleid op poten te zetten voor hun clubs. "Ik volg dat ook op, dat staat in de overeenkomsten met de federaties. Niet elke sport is dezelfde, niet elke club is gelijk, dus één aanpak voor alle sportclubs gaat niet werken. Net daarom vind ik de betrokkenheid van de federaties zo belangrijk: zij moeten het op het terrein doen."

bron: Belga