Iran wil geen spanningen met Saoedi-Arabië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran wil volgens president Hassan Rohani geen spanningen met Saoedi-Arabië. Tegelijkertijd waarschuwde hij Ryad er vandaag ook voor om de lont niet in het kruitvat te steken. "Indien de Saoedi's geloven dat enkel de VS en de zionisten (Israël) hun vrienden zijn en Iran niet, begaan ze een ernstige strategische blunder", zei Rohani. Iran wil vrede en stabiliteit, vriendschap en broederschap met alle landen in de regio. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman had Iran ervan beticht enkele dagen geleden betrokken te zijn bij de raketaanval van Jemenitische Houthi-rebellen op de internationale luchthaven van Riyad. Teheran levert raketten aan de Houthi-rebellen in Jemen en de aanval kon volgens de kroonprins vergeleken worden met een oorlogsdaad tegen het koninkrijk.

"De Saoedi's kennen als geen ander de macht en de status van Iran in de regio, zelfs de Amerikanen kunnen tegen het land (militair) niets ondernemen", zei Rohani. Indien de Saoedi's interne problemen hebben, moeten ze die proberen op te lossen. Andere landen in de regio absurde beschuldigingen naar het hoofd slingeren of de Libanese premier tot ontslag dwingen, zullen de interne problemen niet oplossen, aldus de president.

Rohani's stafchef Mahmoed Waesi riep alle partijen in het land op tot kalmte en zich niet door het nieuwe bestuur in Saoedi-Arabië te laten provoceren. Dit is een poging om hun politieke nederlagen in Jemen, Syrië en Qatar met absurde insinuaties tegen Iran te verdoezelen, zei Waesi volgens het persbureau ISNA.

bron: Belga