Fost Plus niet te spreken over campagne #BackToSender van Recycling Netwerk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Fost Plus, de organisatie die zich bezighoudt met de selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, is niet te spreken over de campagne voor statiegeld die milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux woensdag heeft gelanceerd. Fost Plus en het Recycling Netwerk van Rob Buurman vechten al een tijdje een verbale oorlog uit in de media over hoe het zwerfafval in Vlaanderen moet aangepakt worden. Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux riep woensdagochtend met zijn campagne #BackToSender de consumenten op om lege blikjes en plastic flesjes uit het zwerfafval terug te sturen naar de drankenproducenten en er foto's van te posten op de sociale media. Met de campagne wil de milieugroepering drankenproducenten aansporen om de uitbreiding van statiegeld te steunen.

"Net zoals de voorbije maanden doen Recycling Netwerk en haar woordvoerder Rob Buurman er opnieuw alles aan om het statiegeldsysteem onterecht voor te stellen als een soort mirakeloplossing voor ons zwerfvuilprobleem", reageert Fost Plus in een persmededeling. "Niet zo vreemd, gezien de sponsoring die de lobbyorganisatie krijgt van het bedrijf 'Tomra' om het Vlaamse debat over zwerfvuil en statiegeld te beïnvloeden. De invoering van statiegeld zou deze buitenlandse producent van terugnamemachines dan ook geen windeieren leggen."

Opnieuw statiegeld invoeren is volgens Fost Plus geen goede oplossing. "In het allerbeste geval zou statiegeld het zwerfvuil maar doen afnemen met amper 10 tot 20 procent. Daarvoor zouden we onze economie en 12 miljoen Belgen opzadelen met een omslachtig inzamelsysteem dat iedereen tijd en handenvol geld kost. En dat alles veroorzaakt door een kleine, asociale minderheid die zijn afval niet zoals de rest van de bevolking in de vuilnisbak gooit", aldus Fost Plus.

"Het Belgische systeem, waarbij afval deur aan deur wordt opgehaald, is niet alleen succesvol, het is ook bijzonder praktisch: we steken drankverpakkingen in de blauwe PMD-zak, parkeren onze zak op de stoep en klaar! ", aldus Fost Plus.

bron: Belga