Europese Commissie neemt Russische gaspijpleiding weer in het vizier

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese regels moeten onverkort van toepassing zijn op gaspijpleidingen die vanuit derde landen de Europese Unie binnenkomen. Dat wil de Europese Commissie vastleggen in Europese wetgeving. Met het voorstel wil de Commissie haar greep op het Russische project Nord Stream 2 versterken. "We willen verzekeren dat zo'n belangrijk project niet uitgevoerd wordt in een wettelijk vacuüm", zo verklaarde vicevoorzitter Maros Sefcovic. Sefcovic wil dat de lidstaten en het Europees Parlement in de gasrichtlijn verduidelijken dat de sleutelprincipes van het Europese energiebeleid ook gelden voor pijpleidingen die vanuit derde landen het grondgebied van de Europese Unie binnenkomen. Het gaat dan onder meer over de scheiding van netbeheerders en leveranciers en de toegang van andere aanbieders tot het netwerk.

Nord Stream 2 is een 1.200 kilometer lange leiding die Russisch gas via de Baltische Zee naar Duitsland moet brengen. Het is een project van de Russische energiereus Gazprom dat mee wordt gefinancierd door West-Europese energiebedrijven. Nord Stream 2 stuit evenwel op groot verzet in Oost-Europa, dat aan de kaak stelt dat de pijpleiding de afhankelijkheid van Russisch gas enkel zal vergroten.

Het is een argument dat ook bij de Europese Commissie gehoor vindt. De Commissie probeert al sinds de lente vergeefs om een mandaat los te weken om onderhandelingen aan te knopen met de Russen over de voorwaarden voor het gebruik van de pijpleiding, die normaliter in 2019 operationeel zou moeten zijn. De aanpassing van de gasrichtlijn moet haar een solide basis voor onderhandelingen bieden. De Europese Unie voerde in 2015 bijna 70 procent van haar totale gasconsumptie in. Ruim veertig procent daarvan komt uit Rusland.

bron: Belga