Democraten winnen gouverneursverkiezingen in Virginia en New Jersey

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Amerikaanse staten Virginia en New Jersey haalt bij de gouverneursverkiezingen telkens een Democraat de bovenhand. De resultaten zijn een opdoffer voor de Republikeinse partij en president Donald Trump, die zijn steun had geuit voor de Republikeinse kandidaten. In Virginia haalt de Democraat Ralph Northam het van zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie. Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, kan Northam rekenen op 53,5 procent van de stemmen, Gillespie op 45,3 procent.

Het verlies van Gillespie zette president Trump - die momenteel op bezoek is in Zuid-Korea - meteen aan tot tweeten. "Ed Gillespie werkte hard, maar omarmde mij en datgene waar ik voor sta niet. Niet vergeten, Republikeinen wonnen 4 van de 4 zetels in het Huis van Afgevaardigden, en met de economie die recordcijfers genereert, zullen we blijven winnen", klinkt het.

Ook in New Jersey wordt dinsdag een nieuwe gouverneur gekozen, die de Republikein Chris Christie moet opvolgen. Christie was vorig jaar nog Republikeins presidentskandidaat en schaarde zich na zijn terugtrekking uit de campagne achter Donald Trump. In de staat lijkt ook de Democraat Phil Murphy gemakkelijk te zullen winnen van de Republikein Kim Guadagno. Met ruim een derde van de stemmen geteld komt Murphy uit op 52,7 procent, Guadagno op 45,4 procent.

Bron: Belga