Republikeinen krijgen zware tik

Ralph Northam
AFP / E. Munoz Alvarez

Bij de tussentijdse verkiezingen hebben de Democraten hun slag thuisgehaald. In Virginia en New Jersey veroveren ze belangrijke gouverneursposities en Bill de Blasio blijft de komende vier jaar burgemeester van New York.

In Virginia haalt de Democraat Ralph Northam het van zijn Republikeinse tegenstander Ed Gillespie. Northam kreeg 53,5% van de stemmen, tegenover 45,3% voor Gillespie. In New Jersey waren ze op zoek naar een nieuwe gouverneur die de Republikein en voormalig presidentskandidaat Chris Christie moet opvolgen. Met ongeveer 53% wint de Democraat Phil Murphy (foto) het gemakkelijk van de Republikein Kim Guadagno (45%).

Bill de Blasio

In sommige steden konden de Amerikanen ook gaan stemmen voor een nieuwe burgemeester. Ook daar scoren de Democraten goed. In New York wint de huidige burgervader Bill de Blasio met de vingers in de neus. Hij haalt ruim 65% van de stemmen. Ook in Boston (Marty Walsh), Detroit (Mike Duggan) en Charlotte (Pro Tem Vi Lyles) zijn de Democratische burgemeesters herkozen. De resultaten voor Atlanta en Seattle waren gisteren nog niet volledig bekend.

Belangrijke graadmeter

De resultaten zijn een zware opdoffer voor de partij van president Donald Trump. De twee gouverneursverkiezingen, de eerste sinds de verkiezing van Trump exact een jaar geleden, zijn een belangrijke graadmeter voor de Republikeinen en de populariteit van de president. Ze kunnen een indicatie zijn voor de tussentijdse verkiezingen in het Congres die volgend jaar in november plaatsvinden.