Van Overtveldt over Paradise Papers: “Jarenoude constructies die nu eindelijk aangepakt worden”

Van Overtveldt over Paradise Papers: "Jarenoude constructies die nu eindelijk aangepakt worden"

De constructies die in de Paradise Papers opduiken, zijn op zich niet nieuw. “Wat wél nieuw is, is dat ze nu ook aangepakt worden”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een reactie. Volgens Van Overtveldt maakt ons land zowel intern als op internationaal vlak werk van fiscale rechtvaardigheid. Na de Swiss Leaks, Lux Leaks en Panama Papers vonden deze week de Paradise Papers hun weg naar de media. De constructies die in de Paradise Papers opduiken zijn volgens minister van Overtveldt “allesbehalve nieuw”. Volgens hem worden de constructies ook al aangepakt. Iets wat in het verleden niet altijd het geval was, dixit Van Overtveldt.

“Aangezien deze belastingconstructies uit de diverse ‘leaks’ al sinds jaar en dag bestaan, verbaas ik me over de verontwaardigde reacties van sommige oppositieleden die in het verleden mee het beleid uittekenden”, zegt Van Overtveldt. Volgens hem houdt de federale regering het ook niet bij woorden en neemt ze maatregelen “om fraude en belastingontduiking te bestraffen en belastingontwijking tegen te gaan”.

De N-VA-minister verwijst onder meer naar de doorkijkbelasting of Kaaimantaks. Die taks werd volgens Van Overtveldt nog versterkt. “Er wordt vaak onterecht verwarring gezaaid over het budgettair effect, maar de invoering is een feit en dat blijft niet zonder gevolg. Het afschrikeffect daarvan mag niet onderschat worden. We zetten hiermee grote stappen naar meer fiscale rechtvaardigheid”, klinkt het.

Van Overtveldt herhaalt ook zijn pleidooi om de strijd tegen fiscale constructies zoals in de Paradise Papers internationaal te voeren. “Fiscale optimalisatie stopt immers niet aan de landsgrenzen”, zegt de N-VA-minister.

bron: Belga