Uitbraak van paramyxo vastgesteld bij Luikse duivenmelker

Uitbraak van paramyxo vastgesteld bij Luikse duivenmelker

Bij een duivenmelker in het Luikse Flémalle is een uitbraak van paramyxo vastgesteld. Paramyxo is de mildere vorm van de Newcastle disease bij duiven. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap FAVV vandaag. Paramyxo is een aangifteplichtige ziekte. Daarom heeft de gemeente Flémalle de vereiste maatregelen genomen, zoals een beschermingsgebied van 500 meter, een verbod op verzamelingen in het gebied en vaccinatie van alle pluimvee en duiven. Deze maatregelen gelden 21 dagen.

Newcastle disease is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor vrijwel alle wilde en tamme vogels gevoelig zijn. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.

Voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven en pluimvee en duiven die aan verzamelingen deelnemen is vaccinatie tegen de ziekte altijd verplicht. Voor dieren van hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.

De mens is niet gevoelig voor deze ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

bron: Belga