Sectorvereniging: "Beelden kippenbedrijf Wingene absoluut niet representatief voor sector"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We zijn ervan overtuigd dat de getoonde beelden en huisvesting niet als representatief voor de gehele Vlaamse leghennensector mogen worden beschouwd." Dat zegt de organisatie van Vlaams bedrijfspluimvee- en konijnenhouders. "Zeker 95 procent van de pluimveehouders doet het wel degelijk zoals het moet en gaat correct om met dieren." De koepel, die reageert op de beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights draaide in een kippenbedrijf in Wingene, verwijst naar de normen en voorschriften waaraan pluimveehouders moeten voldoen om hun eieren als scharrel-, verrijkte kooi-, bio- of vrije-uitloopeieren te mogen bestempelen. Sinds 2012 zijn de kleine batterijkooien verboden in ons land. Bij scharrelbedrijven kunnen de dieren vrij rondlopen in de stal, bij vrije uitloop en bio kunnen de dieren ook buiten lopen.

Het bedrijf in Wingene "volgt die voorschriften duidelijk niet, wat aanleiding geeft tot de vertoonde, schrijnende beelden", stelt de koepelorganisatie. Ze betreurt dat de beelden "zorgen voor een smet op de gehele leghennensector", waardoor ook de correcte bedrijven gestraft worden.

De organisatie heeft voorts enkele bedenkingen bij de getoonde beelden, zonder ze te willen goedpraten. "De leghennen die worden getoond op de beelden zijn wit en produceren dus witte eieren, maar het filmpje laat de consument geloven dat de bruine scharreleieren in het Lidl-winkelrek afkomstig zouden kunnen zijn van deze kippen, wat dus niet mogelijk is", klinkt het.

Ook de overheid heeft volgens de koepelorganisatie gefaald. "Er wordt immers gezegd dat het bedrijf reeds eerder in gebreke was gesteld, maar blijkbaar vond er nadien geen nieuwe inspectie plaats", merkt ze op.

bron: Belga