Secretaris-generaal Stoltenberg wil NAVO-commandostructuur herzien

NAVO stuurt 3.000 extra troepen naar Afghanistan

De 29 ministers van Defensie binnen de NAVO willen het tijdens hun vergadering in Brussel morgen en overmorgen vooral hebben over de herzieningen van de commandostructuur van het bondgenootschap. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag gezegd op een persconferentie. “De NAVO moet zich kunnen aanpassen aan een steeds onvoorspelbaardere wereld. De commandostructuur is het skelet van de alliantie, wat haar uniek maakt. Ze is altijd al aangepast in functie van de veiligheidsomgeving.”
De NAVO wil het accent in de toekomst vooral leggen op “expeditionaire” missies. Het militaire hoofdkwartier van de alliantie moet de mogelijkheid krijgen om troepen en materiaal door Europa te verplaatsen, en er moet ook een nieuw commando komen om de overzeese communicatie met Noord-Amerika te vrijwaren, zodat er snel en veilig troepen van de ene naar de andere kant van de Atlantische Oceaan verplaatst kunnen worden.

Ook de cybercapaciteiten van het bondgenootschap krijgen meer aandacht. “Onze landen moeten zich kunnen verdedigen tegen de groeiende cyberdreiging, net zoals ze dat in de andere veiligheidsdomeinen – lucht, zee, land – ook kunnen”, zei Stoltenberg.

Bedoeling is dat de 29 ministers het de komende dagen in Brussel eens worden over de grote lijnen van de nieuwe commandostructuur. “Volgend jaar kunnen we dan meer gedetailleerde beslissingen nemen”, aldus Stoltenberg. Het gaat dan onder meer over de locatie van de nieuwe commando’s.

De NAVO-ministers zien elkaar opnieuw in februari volgend jaar, op 11 en 12 juli is er een NAVO-top in Brussel.

bron: Belga