Paradise Papers - Apple, Nike en Lewis Hamilton vervoegen lijst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Apple, Nike en Formule 1-coureur Lewis Hamilton hebben zich maandag bij het lijstje gevoegd van bedrijven en beroemdheden die in opspraak komen door de onthullingen van de 'Paradise Papers'. Die tonen hoe de betrokkenen via offshorebedrijven zo min mogelijk belastingen proberen te betalen.

Zo zou Apple het Britse belastingparadijs van het eiland Jersey gebruikt hebben om zeer lage belastingen te blijven betalen. Apple had eerder dergelijke praktijken in Ierland moeten stopzetten.

Producent van sportartikelen Nike op zijn beurt richtte offshorebedrijven in Bermuda op. Vestigingen van Nike moesten aan die bedrijven honderden miljoen euro's storten om de merkrechten te mogen gebruiken. Doordat er in Bermuda grote sommen moesten betaald worden voor licenties, kon de winst elders gedrukt worden en moest Nike dus minder belastingen betalen.

Lewis Hamilton tot slot, viervoudig wereldkampioen Formule 1, gebruikt een schermvennootschap op het eiland Man om meer dan 4 miljoen euro btw te besparen bij de aankoop van een nieuwe privéjet.

Achttien maanden na de 'Panama Papers', de onthullingen rond offshoreconstructies via Panama, begon het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat 96 media uit 67 landen telt, zondag met de publicatie van de resultaten van een nieuw onderzoek. Daar ging een jaar werk aan vooraf, gebaseerd op een lek van 13,5 miljoen financiële documenten, afkomstig van het advocatenkantoor Appleby uit Bermuda.

Daarbij kwamen al de Britse Queen in opspraak, de VS-minister van Handel Wilbur Ross, en enkele Braziliaanse en Russische ministers. Verschillende betrokkenen verdedigden zich door te stellen dat hun investeringen wettig zijn.

bron: Belga