NMBS wil energie besparen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Spoorwegmaatschappij NMBS wil met een vijfjarenplan tegen 2022 een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen. Dat meldt het bedrijf vandaag. In het plan zijn volgens de NMBS duidelijke en becijferde doelstellingen opgenomen om "tot een nog milieuvriendelijkere manier van werken te komen". Het actieplan omvat zes domeinen: efficiënt energiebeheer, minder waterverbruik, minder wegwerpproducten zoals papier, afvalsortering, minder geluidsoverlast en de voortzetting van de sanering van de gronden.

Sinds 2005 heeft de spoorwegmaatschappij het totale energieverbruik van haar gebouwen al met 21 procent teruggedrongen, en haar CO2-uitstoot met 30 procent. Ze wil het energieverbruik in de stations, kantoren en werkplaatsen nu met nog eens 7 procent verminderen.

Het treinverkeer vertegenwoordigt evenwel meer dan vier vijfde van het energieverbruik van NMBS. De spoorwegonderneming wil dat energieverbruik van de treinen met 5 procent terugbrengen, door gebruik te maken van energiemeters en ledverlichting, zonnepanelen te installeren en energie-efficiënt te rijden.

bron: Belga