NAVO stuurt 3.000 extra troepen naar Afghanistan

NAVO stuurt 3.000 extra troepen naar Afghanistan

De NAVO heeft beslist de missie ‘Resolute Support’ in Afghanistan, waarbij ze vooral advies en bijstand levert aan de Afghaanse troepen, nog verder de versterken. Er komen 3.000 soldaten bij, wat de totale troepenmacht op 16.000 brengt, heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag aangekondigd op een persconferentie in Brussel. Volgens Stoltenberg zullen de 3.000 nieuwe soldaten zich vooral bezighouden met het trainen van Afghaanse troepen. Vooral de bijzondere eenheden zouden extra opleiding krijgen, voornamelijk dan in de lucht. De alliantie moet zich ook uitspreken over extra financiële middelen voor Afghanistan. In juli hadden ze zich al geëngageerd om zeker nog tot 2020 het Afghaanse leger en de politie financieel te blijven ondersteunen.

Ook ons land moet dus binnenkort beslissen of het extra troepen naar Afghanistan stuurt. In juni vorig jaar zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nog dat de mogelijkheid om een extra peloton te sturen “bestudeerd” werd.

De Verenigde Staten hadden half oktober al eens gevraagd om extra NAVO-troepen in Afghanistan. Ook de Amerikanen drijven er hun troepenmacht stelselmatig op, maar zij willen ook van de Europese partners bijkomend engagement zien.

bron: Belga