Keniaanse olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong 4 jaar geschorst

Keniaanse olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong 4 jaar geschorst
Keniaanse olympisch marathonkampioene Jemima Sumgong 4 jaar geschorst

De Keniaanse olympisch kampioene op de marathon, Jemima Sumgong, is voor vier jaar geschorst door het nationale antidopingagentschap. Dat bericht de Keniaanse website citizentv vandaag. Sumgong werd eind februari tijdens een controle buiten competitie door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) positief bevonden op EPO. Ze weigerde vervolgens om haar B-staal te laten testen. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in vanaf 3 april, het moment waarop Sumgong voorlopig geschorst werd.

Het Keniaanse antidopingagentschap verwierp de uitleg van de 32-jarige Sumgong, die zei een bloedtransfusie te hebben ondergaan in een ziekenhuis door een onbekende arts, naar aanleiding van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.Sumgong werd in Rio in 2016 de eerste Keniaanse die olympisch goud won op de marathon. Ze won datzelfde jaar in april ook de marathon van Londen.

Een andere Keniaanse marathonspecialiste Rita Jeptoo, winnares van de marathons van Chicago en Boston en een trainingsmaatje van Sumgong, werd ook voor vier jaar geschorst na een positieve controle in 2014. Zij werd eveneens betrapt op EPO.

Tussen 2011 en 2016 werden in totaal 40 Keniaanse atleten positief bevonden bij dopingcontroles.

Bron: Belga