Delegatie van Catalaanse ondernemers manifesteert in Brussel tegen onafhankelijkheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een tiental Catalaanse ondernemers is vandaag afgezakt naar het Europees Parlement in Brussel, om er uiting te geven aan hun standpunt tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Ze vrezen desastreuze economische gevolgen voor de regio, die goed is voor 19 procent van het bruto binnenlands product van Spanje. De voorzitter van de vereniging Empresaris de Catalunya (ondernemers van Catalonië), Josep Bou, noemde onafhankelijkheid van Catalonië een "zware vergissing" en hekelde een nationalisme tegen een deel van de Catalanen en tegen Spanje.

Voor ondernemer Carlos Rivadulla is onafhankelijkheid van de regio synoniem aan schade voor zowel de Catalaanse als de Spaanse economie. "De politieke instabiliteit betekent economische instabiliteit", zei hij.

Sinds het begin van de politieke crisis in Catalonië hebben heel wat bedrijven hun zetel al verhuisd naar Madrid of andere steden. De meest getroffen sectoren zijn volgens Rivadulla die van de energie, verzekeringen en farma.

Tijdens het tweede kwartaal zijn de buitenlandse investeringen met 10,2 procent afgenomen in Catalonië, terwijl ze met 12,8 procent toenamen in Spanje, aldus de ondernemer. "De gevolgen laten zich al voelen bij de reserveringen in de hotels en restaurants, de consumptie en de werkloosheid, die een forse stijging kende in oktober."

"De separatistische beweging van voormalig minister-president Carles Puigdemont is egoïstisch en dom vanuit economisch oogpunt. De welvarendheid valt niet uit de lucht, maar zit vervat in een systeem, een systeem dat Spanje heet. Het zijn synergieën en samenwerkingen die iets groters creëren. De Catalanen moeten worden gered van het separatisme", aldus de ondernemer.

De Catalaanse ondernemers hopen dat tijdens de vervroegde verkiezingen van 21 december een coalitie zal winnen die de Spaanse grondwet naleeft.

bron: Belga