Crisis Catalonië - "Ook zonder Francken lag het voor de hand dat Puigdemont naar België zou komen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bevestiging van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat Carles Puigdemont in België asiel kon aanvragen, heeft geen invloed gehad op de beslissing van de afgezette Catalaanse minister-president om naar ons land te komen. Dat heeft zijn advocaat Paul Bekaert dinsdagavond gezegd in "De Afspraak" (Canvas). "Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. Puigdemont hoort daar ook bij." Die uitspraak liet Francken op 28 oktober optekenen. Nauwelijks enkele dagen later dook de afgezette Catalaanse minister-president ook effectief in ons land op, zij het niet om asiel aan te vragen. Toch heeft het ene niks met het andere te maken, zei zijn advocaat Paul Bekaert.

"Dat heeft geen rol gespeeld", zegt Bekaert. "Het volstond voor Puigdemont om zijn advocaat in Barcelona te vragen waar hij asiel kon aanvragen. Ik denk dat Brussel voor de hand lag. Als hij naar Spanje terugkeert, stopt Madrid hem achter de tralies en kan hij niks meer doen. Nu kan hij tenminste nog vrijuit spreken, als is het vanuit Brussel."

Hoewel Puigdemont vandaag zijn "vrienden van de N-VA" bedankte tijdens een toespraak voor 200 Catalaanse burgemeesters in Bozar, heeft hij volgens Bekaert geen formele contacten met de partij van voorzitter Bart De Wever. "Alle contact met de buitenwereld verloopt via mij. Misschien gebeurt het informeel, maar ik heb in elk geval nog niet gemerkt dat parlementsleden van de N-VA hem hulp hebben geboden."

"We hebben geen steun nodig van de Belgische politiek", aldus Bekaert. "Het is de rechter die over zijn lot beslist. Als hij zijn overlevering beveelt, kan geen enkele politicus dat tegenhouden. Hier geldt de scheiding van machten."

Bekaert denkt niet dat in Spanje rechtstreeks telefoonlijnen liggen tussen het gerecht en de politiek. "Wel zitten veel rechters op dezelfde lijn van veel rechtse politici. Ze delen dezelfde mentaliteit van het ene en onverdeelbare Spanje."

bron: Belga